Eenvoudig gezegd is hoefbevangenheid (laminitis) een ontsteking van de laminae, wat pijn en kreupelheid veroorzaakt De ernst reikt van licht ongemak tot extreme pijn waardoor het paard niet meer kan staan.
Symptomen van hoefbevangenheid
Acute hoefbevangenheid kan heel plotseling optreden. Tot de symptomen behoren ernstige kreupelheid, vooral bij beweging in een ring of op een harde ondergrond, weigering te lopen en een hogere hartslag in het been. Het paard kan naar achteren leunen om de druk op de voorbenen te verminderen of gaat liggen en wil niet meer opstaan.
Chronische hoefbevangenheid toont voortdurende symptomen die in het algemeen het gevolg zijn van een terugval bij eerdere problemen. Het kan zijn dat u groeiringen waarneemt langs de rand van de hoef, wat een indicatie is voor eerdere vlagen van hoefbevangenheid, en het paard kan een gebogen hals krijgen.
Wanneer u vermoedt dat uw paard aan hoefbevangenheid lijdt, moet u onmiddellijk uw veearts bellen.
Als de diagnose gesteld is, kunt u de noodzakelijke stappen zetten om verdere verzwakking te voorkomen en te behandelen.
Hoezo hoefbevangenheid?
Hoefbevangenheid wordt bijna altijd veroorzaakt door een metabolische storing die opgeroepen kan worden door talloze oorzaken, waaronder een ernstige ziekte, langdurig gebruik van medicijnen als corticosteroïden, excessief trauma van de hoef, of vaak ook door een eetpatroon met een overschot aan vruchtensuiker of extreme hoeveelheden zetmeel.
Wist u dat al?
Onderzoek heeft gesuggereerd dat een groot aantal paarden met hoefbevangenheid een verborgen hormonaal probleem zou hebben, meestal het Equine Metabolic Syndrome (EMS) of de ziekte van Cushing. Deze kunnen vastgesteld worden met een bloedonderzoek. Wanneer u vermoedt dat uw paard aan één van deze aandoeningen lijdt, moet u direct contact opnemen met een veearts.
OMGANG MET EEN PAARD DAT VATBAAR IS VOOR HOEFBEVANGHEID
Horslyx bevat een speciaal pakket vitamines, mineralen en sporenelementen en is ontwikkeld voor een uitgewogen voedingsprogramma. De smakelijke, weerbestendige en voordelige lick zorgt voor een natuurlijk, gestaag eetpatroon waarbij de kans op een suikerpiek verlaagd wordt. Dit systeem waarbij steeds kleine beetjes worden geconsumeerd, betekent dat de voedingsstoffen opgenomen worden in de dunne darm en het evenwicht van de microflora in de endeldarm niet verstoren.
Voor paarden of pony’s die vatbaar zijn voor hoefbevangenheid of overgewicht kunt u bepaalde stappen ondernemen om de situatie te beheersen en erger te voorkomen…
- Controleer de grasconsumptie van uw paard of pony – bijvoorbeeld door korter te laten grazen, plaatsen op armere weidegrond, met behulp van een muilband of graasstrook.
- Probeer het graangehalte in het voer van uw paard te verlagen, net als beperking van de consumptie van zetmeel.
- Veel paarden die vatbaar zijn voor hoefbevangenheid hebben een vezelrijk dieet met weinig calorieën nodig, alhoewel sommige meer energiebehoefte hebben. In een dergelijk geval kiest u producten als olie, alfafa en suikerbieten, want die bevatten weinig zetmeel en zetten langzaam energie vrij.
- Wanneer het lichaam van uw paard gespannen is terwijl u geen extra calorieën wilt verstrekken, blijft extra ondersteuning voor het herstel nodig. Door te zorgen dat ze de noodzakelijke vitamines, mineralen en sporenelementen, samen met antioxidanten ontvangen, geeft u ze de bouwstenen om hun gezondheid weer op te bouwen.
- Zorg dat een hoefsmid regelmatig de hoeven van uw paard controleert en vul het eetpatroon aan met ingredienten voor een gezonde groei van de hoeven, waaronder biotine, methionine en zink.
Wist u dat al?
Onderzoek heeft gesuggereerd dat een groot aantal paarden met hoefbevangenheid een verborgen hormonaal probleem zou hebben, meestal het Equine Metabolic Syndrome (EMS) of de ziekte van Cushing. Deze kunnen vastgesteld worden met een bloedonderzoek. Wanneer u vermoedt dat uw paard aan één van deze aandoeningen lijdt, moet u direct contact opnemen met een veearts.